Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: 75 років Володимиру Кириловичу Тараді

75 років Володимиру Кириловичу Тараді 9 years 6 months ago #446

  • berczik
  • berczik's Avatar
  • OFFLINE
  • Posts: 174
  • Thank you received: 3
  • Karma: 1
8 лютого 2015 року виповнюється 75 років заслуженому діячеві науки і техніки України, директору Міжнародного центру астрономічних та медико-екологічних досліджень НАН України Володимиру Кириловичу Тарадію.

У 1962 році після закінчення фізичного факультета Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка за спеціальністю „Астрономія” він вступив до аспірантури Головної астрономічної обсерваторії АН України, де розпочав дослідження обертання Землі, на протязі кількох десятиліть пройшовши шлях від молодшого наукового співробітника до заступника директора ГАО НАН України з наукової роботи. У 1968 р. він захистив дисертацію кандидата фізико-математичних наук, а у 2006 році отримав ступінь доктора фізико-математичних наук.

В.К. Тарадій є відомим фахівцем у галузі космічної геодинаміки та дослідження навколоземного простору. На початку 1980-х він разом з колегами обгрунтував, розробив та впровадив математичний метод аналізу даних лазерної дальнометрії штучних супутників Землі, що стало основою для створення у ГАО у 1988 р. центру аналізу даних супутникової лазерної далекометрії під егідою Міжнародної служби обертання Землі, який він очолював на протязі декількох років. З 1993 року В.К. Тарадій розпочав роботу над розв'язанням задач астероїдно-кометної небезпеки та навігації штучних небесних об”єктів у навколоземному просторі, активно використовуючи при цьому спостереження на телескопах обсерваторії на піку Терскол.

Наукові здобутки В.К.Тарадія отримали гідну оцінку. За видатні успіхи у наукових дослідженнях В.К. Тарадія у складі колективу авторів у 1970 р. було нагороджено Республіканською премією ім. М.Островського, у 1993 р. – премією д-ра Дем’яніва “За свободу і мир для України”. У 2000 р. В.К. Тарадію присвоєно звання «Заслужений діяч науки і техніки України», а у 2003 р. він у складі авторського колективу став лауреатом Державної премії України у галузі науки і техніки. У 2009 р. В.К. Тарадій був нагороджений орденом „За заслуги” ІІІ ступеня, а у 2010 р. – медаллю НАН України „За наукові досягнення ”.

Починаючи з 1980-х років й до сьогодні В.К. Тарадій докладає значних зусиль для збереження та подальшого розвитку наукового комплексу НАН України у Приельбруссі, до якого входять астрономічна обсерваторія на піку Терскол та медико-біологічна база у селищі Терскол. Він був одним з ініціаторів створення наприкінці 1992 р. Міжнародного центру астрономічних та медико-екологічних досліджень НАН України, що дало змогу українським вченим продовжити проведення досліджень у Приельбруссі після розпаду СРСР. За підтримки Міжнародної асоціації академій наук В.К. Тарадій на протязі останніх 15 років започаткував та забезпечив виконання на наукових базах НАН України у Приельбруссі декількох програм міжнародного співробітництва. Зокрема, розпочата у 2015 р. програма «Астрономия в Приэльбрусье. 2015-2019 гг.» включає 31 проект фундаментальних, прикладних та пошукових досліджень, які виконують 23 організації з восьми країн. Ефективність використання астрономічних комплексів світовою науковою спільнотою підтверджується більше ніж трьохстами посиланнями у рейтингових журналах на результати спостережень в обсерваторії на піку Терскол.

В.К. Тарадій підготував низку наукових кадрів, які працюють у дослідницьких організаціях України, Росії, Німеччини та Англії; є автором більше 170 публікацій та співавтором трьох монографій. Він є членом Ради Української астрономічної асоціації, членом Міжнародного астрономічного союзу (МАС), членом Міжнародної служби обертання Землі, членом-засновником Європейського астрономічного товариства, членом оргкомітету комісії 19 МАС „Обертання Землі”, тощо.
Attachments:
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.095 seconds
Powered by Kunena Forum