Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Ідея: Південно-українська астрономічна обсерваторі

Ідея: Південно-українська астрономічна обсерваторі 3 years 7 months ago #905

  • web_diz
  • web_diz's Avatar
  • OFFLINE
  • Posts: 1
  • Karma: 0
Шановні колеги!

Наше покоління стало свідком бурхливих досягнень у світовій астрономічній науці. Здійснюються та заплановані нові грандіозні проєкти з наземної та космічної астрономії та астрофізики. Ведеться широка дискусія з теоретичних основ походження Всесвіту та його окремих складових. Астрономи разом з теорфізиками прокладають шлях до квантової гравітації, розвиваючи теорію поля, а разом з біологами – шлях до розуміння походження позаземного життя.

Ми, українські астрономи, пишаємося окремими нашими здобутками та прагнемо бути долученими до світового магістрального шляху розвитку астрономічної науки. На жаль, на цьому шляху нас чекає не тільки задоволення від пізнання нового, але і розчарування від нереалізованих можливостей, обумовлених нашим сьогоденням. Тому наш обов’язок шукати свій шлях у цьому динамічному науковому світі, використовуючи всі наявні можливості.

Сьогодні в Україні успішно функціонує декілька широковідомих астрономічних центрів –університетських у Львові, Одесі, Києві та Харкові, та академічних – у Києві та Харкові. Всі вони розташовані у великих містах, що обумовило створення їх позаміських спостережних станцій (Терскол, Маяки, Граково, Чугуїв, Брюховичі, Лісники та ін.). На той час це була виправдана стратегія розвитку астрономічних досліджень. Час змінюються і нам потрібно шукати нові підходи до розвитку астрономічної науки в Україні.

На один з таких підходів я хочу звернути вашу увагу. Перебуваючи нещодавно на 20-ій Гамовській конференції в Одесі, я разом із колегами відвідав Спостережну станцію ОНУ ім. І.І. Мечникова в с. Маяки (СС "Маяки") та ознайомився з її інфраструктурою. Ще раніше ми в ГАО НАНУ обговорювали з колегами ОАО ОНУ питання створення спільного Одеського науково-навчального центру. Через низку бюрократичних перепон справа просувається дуже повільно. Водночас, виникла ідея більш широкого об’єднання наших зусиль, а саме створення на базі СС "Маяки" Південно-української астрономічної обсерваторії (ПУАО) – South Ukrainian Astronomical Observatory (UASO). На першому етапі до створення ПУАО спільними зусиллями ОАО та ГАО заплановано здійснити модернізацію та оснащення спостережних комплексів СС «Маяки» та приступити до обговорення можливості створення ПУАО за широкої участі зацікавлених сторін. Це, на нашу думку, на цьому етапі буде проєкт УАА, який включатиме:

Етапи (роки) Заходи / Учасники

1. 2020р. Обговорення пропозиції з керівництвом ОНУ ОАО та ГАО
2. 2020р. Обговорення та прийняття рішення на з’їзді УАА. Всі учасники
3. 2021-2022рр. Модернізація та дооснащення технічних засобів СС "Маяки". ГАО та ОАО
4. 2021-2020рр. За умови прийняття позитивного рішення ведеться підготовча робота –
оформлення земельної ділянки, завдання на проєктування, підписання
угод із співучасниками створення ПУАО та ін.

Подальша доля ПУАО (та її приналежність) буде визначена окремо – можливо, як спільна організація МОН України та НАН України.

Ось такі "фантастичні" думки навіяла мені Одеса і я запрошую вас до їх обговорення.



З повагою,
Ярослав Яцків
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.113 seconds
Powered by Kunena Forum