Welcome,
Guest
|
|
Original Message From: "Ivan Kulchytskyy, NGO "AEI"" To: "Ya. S. Yatskiv" Cc: "Petro Smertenko" ; "Maksym" ; "Мироненко Олег" ; "Maksym Strikha" ; ; ; "Ihor Anisimov" ; ; ; "Yurij Perohanych" ; "Igor Lisitsky" ; ; ; ; "Vdovichenko va" ; "Юрий Радченко" ; "Александр Лайко" ; ; ; ; "Ilchenko M." ; "Ludmila Liubovna" ; ; "Yaroslav Yatskiv" ; "Yegor Dubynskyi" Sent: Sunday, May 25, 2014 8:14 AM Subject: Re: Засідання Громадської ради > Шановні колеги! > Я в цілому підтримую думку П.С.Смертенка про стан регулювання інноваційної > діяльності в Україні, однак, мабуть академік Я.С. Яцків тут також має > рацію, що питання інноваційної діяльності повинні б регулюватись в іншому > законодавчому акті. > > По суті,зараз є два варіанти руху вперед: > 1) Зміна всієї системи правового регулювання наукової та науково-технічної > діяльності, в т.ч. інноваційної діяльності > 2) Просування часткових покращень, шляхом внесення змін до діючого Закону > про наукову та науково-технічну діяльність. > > Перший варіант є достатньо тривалим і непростим. Польща, наприклад, > проводила ці зміни не менш як 5 років. > І моя пропозиція, полягає в наступному, > 1) доцільно все-таки максимально покращити проект Закону, який зараз > розглядається, > 2) активно напрацьовувати пропозиції до системи правового регулювання всіх > відносин у науково-технічній та інноваційний сфері, в т.ч. процедурні > питання. > Для прикладу, якщо будуть прийняті новий Закон "Про вищу освіти" та даний > Закон про наукову і наукову-технічну діяльність, то протягом найближчих > двох років ми зможемо оцінити плюси та мінуси нових законів. > Я сподіваюсь, що великий поштовх цьому також надасть розвиток міжнародної > співпраці українських вчених, адже уже зараз стало відомо, що за кількістю > заявок, поданих на перші конкурси програми Горизонт, українські > організації > вийшли на 2-е місце серед третіх країн, випередивши такі країни, як Росія > та Китай. > -== > Я також вважаю, що ефективне законодавство про інноваційну діяльність не > може бути розроблене тільки представниками науково-технічної сфери, які, > на > жаль, недостатньо розуміють мову і мотивацію бізнесу. > Для прикладу, непотрібно "заставляти" олігархів вкладувати гроші у > розвиток науки та технологій, а треба вийти на такий рівень діалогу, щоб > наука могла переконати бізнес, що інвестиції у дослідження *окупляться.* > Звичайна, цьому також повинен сприяти розвиток конкурентного середовища в > економіці України > -== > Дозвольте пару коментарів щодо проекту закону, який пропонується > розглянути > на засіданні ГР: > 1. Перш за все чітко простежується намір зберегти існування НАН України у > тому виді, який є зараз. Не в моїй компетенції давати оцінку наскільки це > добре, але цілком можна прогнозувати, що це викличе багато запитань > питання у різних середовищ > 2) Стаття 20, про "Національна раду України з питань науки і технологій" > > Я упевнений,що такий варіант даної статті не пройде, оскільки це явно > виписано для утвердження (підвищення) статусу Держінформнауки. > Однак сама ідея підвищення рівня управління фінансування наукою на рівень > КМУ є достатньо логічною, > і взагалі бажано обраховувати бюджет на науку не тільки через бюджети > головних розпорядників, оскільки, як відомо, > ці кошти у підсумку розпорошуються, фінансування різні відомчі теми, які > не > на практиці не дають ефекту ні для створення нових наукових знань, ні до > позитивних змін в економіці. > Але й передача коштів одному "бюрократичному" розпоряднику цілком > імовірно > призведе до зловживань та фінансування "близьких" організацій. > Вихід треба шукати у діалозі із всіма зацікавленими сторонами, > і знову тут виникає питання щодо процедур фінансування Інститутів НАН > України. > Адже якщо створюється Національна рада, то вона не повинна мати вигляд > "декоративної" структури, > яка прикриває рішення чиновників (у нас є приклад науково-технічної ради > програми інформатизації), а ця рада > повинна мати важелі впливу на розподіл фінансування через затвердження > результатів конкурсу, які б проводили відповідний фонд чи фонди. > Тоді в результатів, НАН України, здій > > Best regards > Ivan Kulchytskyy > > ua.linkedin.com/in/ivankulchytskyy > President of AEI > www.aei.org.ua/ > www.facebook.com/InnoEU.UA > > NCP ICT in Ukraine > cstei.lviv.ua/ > > tel +38 (050) 9292396 > mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. > > > > 23 травня 2014 р. 11:52 Ya. S. Yatskiv написав: > > > Шановний пане Смертенку, > > Шановні колеги, > > Я дякую за інформацію. > > Вважаю,що ініціативу М.Стріхи маємо вітати та доопрацювати Закон. > > Щодо інновацій ,то на мою думку потрібен окремий закон ,а в цьому Законі > > передбачти звязок-фундаментальні дослідження,прикладні дослідження та > > розробки, > > ДКР та НТР промислового сектора і т.д.А вся біда в тому,як заставити > > олігархів > > вкладувати гроші у розвиток науки та технологій. > > Раніше я ще подавав деякі конкретні пропозиції. > > З повагою Я.Яцків > > Original Message From: "Petro Smertenko" < > > Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.> > > To: "Maksym" ; ; "Maksym > > Strikha" ; ; ; < > > Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.> ; "Ihor Anisimov" ; < > > Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.> ; ; "Yurij Perohanych" < > > Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.> ; ; < > > Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.> ; ; ; < > > Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.> ; ; > > ; > > ; ; > > ; > > ; ; ; "Yaroslav > > Yatskiv" > > Sent: Friday, May 23, 2014 8:49 AM > > Subject: Re: Засідання Громадської ради > > > > > > Шановний пане Максиме, шановні колеги, > > > > > > > > Пакет документів, які ми отримали на перший погляд дуже актуальний та > > важливий, а по суті є імітацією діяльності. > > > > > > > > Ми усі в науці не один рік, а фактично все життя. Мені особисто неприємно > > чути, коли науковців називають утриманцями, бо я, наприклад, працюю з > > ранку > > і до вечора, зазвичай у вихідні і без відпусток. І так більшість з нас. > > Чому ж виникає така ситуація? Чому кожен з нас окремо говорить правильні > > речі, а разом ми ухвалюємо такі недолугі документи? Чому ми вимагаємо > > санкцій від світу, в самі продпвжуємо співпрацювати з Росією (категорично > > згоден з Олександром Григоровичем). > > > > > > > > А тепер перейдемо до головного документа. > > > > Проект ЗАКОНУ УКРАЇНИ Про внесення змін до Закону України > науково-технічну діяльність> . Я знайомився з цим документом, як тільки > > він > > з'явився у вільному доступі. Він не подобається мені по суті, бо є > > фасадним > > документом, який консервує старі відносини влади та науки. > > > > Що ми усі - науковці, пересічні громадяни, влада - очікуємо від науки? > > Щоб > > наука стала лідером, локомотивом економічного розвитку країни. Щоб на > > кожну > > вкладену гривню, держава отримувала не менше ніж 10 грн прибутку (у > > Фінляндії, наприклад у 2008 році на 1 Євро, вкладений в науку, країна > > отримувала 25 Євро податків). Як це зробити? Візьмемо пересічну формулу - > > економіка побудована на знаннях. Що потрібно для того, щоб ця формула > > запрацювала? Візьмемо, знову ж таки, пересічні відповіді, які лежать на > > поверхні, наприклад: інновації, співробітництво, державно-приватне > > партнерство, сінергія. > > > > Інновації. У законі знайшов два рази це слово, і обидва у статті 8 > > Державні наукові установи: > > > > 2. Державні комерційні підприємства та казенні підприємства, які > > відповідно до статті 1 цього Закону відносяться до наукових установ, а > > також науково-технологічні комплекси, засновані на державній власності, > > звільняються від сплати до загального фонду Державного бюджету України > > частини прибутку (доходу) за результатами своєї фінансово-господарської > > діяльності і зобов'язані не менш як 50 відсотків чистого прибутку від > > своєї > > діяльності спрямовувати на проведення ініціативної наукової та > > науково-технічної діяльності, фінансування інновацій та розширення > > власної > > матеріально-технічної бази. > > > > 4. Власні надходження державних наукових установ, які повністю > > фінансуються за рахунок коштів державного бюджету, у тому числі > > благодійні > > внески, гранти, дарунки, кошти, що надходять від вітчизняних та > > закордонних > > замовників на виконання наукових, науково-технічних та інноваційних > > проектів, розміщуються на поточних рахунках державних банківських > > установ. > > > > Все!?!?!?!?! > > > > Співробітництво - жодного разу. > > > > Державно-приватне партнерство - жодного разу. > > > > Сінергія - жодного разу. > > > > Приїхали. Як можна йти по інноваційному шляху розвитку економіки і > > керуватися законом про де не > > прописані інструменти та механізми саме інноваційного розвитку?! > > > > Технопарк? - Жодного разу. > > > > Трансфер технологій? - один раз у статті 54. Охорона та захист прав > > інтелектуальної власності > > > > 2. Передача майнових прав на об'єкти права інтелектуальної власності, > > створених за рахунок коштів державного бюджету, та виплата винагороди > > творцям за використання вказаних об'єктів права інтелектуальної власності > > здійснюється у порядку, встановленому Законом України > регулювання діяльності у сфері трансферу технологій> щодо передачі прав > > на > > технології, створених за бюджетні кошти, та виплати винагороди авторам > > технологій та (або) їх складових. > > > > > > > > До речі про інтелектуальні права. Місяць тому подзвонив мій колега з > > Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії і каже, що торгово-промислова > > палаті однієї з областей України хоче купити наш патент. Ми обговорили > > можливу ціну виходячи з ринкового підходу, з собівартості, з експертної > > оцінки, тощо. На завтра виявляється що Інститут-патентовласник (ІБОНХ) не > > має права це робити. Президія НАН України (Ю.Капіца) підтвердила це і > > запропонувала торгово-промисловій палаті написати листа до Президії, > > Президія розгляне і прийме рішення. > > > > Уявіть картину. Ми на ринку купуємо молоко. Продавщиця на наш запит > > відповідає, що маємо написати листа до фермера - власника корови, він > > розгляне рішення і через тиждень при позитивному рішенні Ви зможете > > купити > > бажані три літри молока. Що буде з молоком через тиждень? Правильно, вони > > скисне. Так скис і наш патент. > > > > Про яку наукову діяльність, про який ринок інтелектуальної власності йде > > мова, коли у нас все кисне! > > > > ТЕРМІНОВО ТРЕБА ВНОСТИТИ РАДИКАЛЬНІ ЗМІНИ У ЗАКОН про наукову діяльність. > > > > > > > > Ще один приклад. Мої волання з приводу міжнародної співпраці закінчилися > > тим, що в документі залишилась тільки програма ГОРИЗОНТ 2020. Я особисто > > теж за цю програму. Але я за повний спектр програм, які допоможуть нашій > > наці стати нашим локомотивом. Не були внесені не тільки конкретні > > програми, > > але й не добавлене слово інші, що дозволило б посилатись на закон. > > > > (Можна знову погодитись з з Олександром Григоровичем, коли він пише, що з > > Росією ми можемо працювати через європейські програми, де усі рівні > > (Україна має усі права з 2006 року). > > > > Що робити у такій ситуації я не знаю: я говорив, писав, виступав на > > Комітеті ВР. Не записуватись ж до Президента. > > > > Я кілька років тому кажу проф. В.П.Соловйову: > посміхнувся і відповідає: < Одного разу мені таке ж питання задала > > відповідальна особа з Секретаріату Кабінету Міністрів України, яка > > відповідає за науку в Україні> . > > > > У мене завжди була ідеалістична думка: зібрати фахівців на місяць у > > закритому просторі під керівництвом особи, яка наділена повноваженнями > > прийняти рішення, і зробити закон про науку та наукову > > діяльність. У теоретичній економічній науці це називається > штурм> . > > > > ЧИ БУДЕМО МИ ЯК ГРОМАДСЬКА РАДА ШТУРМУВАТИ? > > > > > > > > Щиро Ваш, Петро > > > > - > > Петро Смертенко > > > > Старший науковий співробітник, > > Інститут фізики напівпровідників ім. В.Є.Лашкарьова > > > > Національної академії наук України > > проспект Науки, 45, > > Київ-28, 03028 Україна > > > > Моб. 38(050)312-5790 > > Електронна пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. чи Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. > > Skype: petro.smerenko1 чи petro.smertenko2 > > > > > > > > Original Message From: Maksym > > To: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ; Maksym ; Maksym Strikha ; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ; > > Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ; Ihor Anisimov ; > > Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ; Yurij Perohanych ; > > Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ; > > Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ; > > Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.; > > Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ; > > Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ; > > Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ; Yaroslav Yatskiv ; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. > > Sent: Thursday, May 22, 2014 10:02 AM > > Subject: Засідання Громадської ради > > > > > > Шановні колеги, у відповідності з нашою попередньою домовленістю > > наступне > > засідання Громадської ради відбудеться 29 травня в Держінформнауки. > > Початок > > о 16.00. > > Пропонується розглянути: > > 1. Про проект Закону України "Про наукову і науково-технічну > > діяльність". > > 2. Про вироблення нової концепції міжнародних науково-технічних зв"язків > > України. > > 3. Різне. > > Розгляд першого питання зумовлений тим, що завершила роботу Група, > > утворена при Комітеті ВР, результати діяльності якої чіпляю. Розгляд > > другого - тим, що агресія Росії спонукає внести суттєві корекції в > > традиційну картину науково-технічної співпраці нашої держави. Як > > ілюстрацію > > чіпляю лист президента АН вищої школи України О.Наконечного, де це > > питання > > порушується. > > Прошу сформувати Ваші робочі плани на наступний тиждень так, щоб взяти > > участь у засіданні. > > Ваш > > М.Стріха > > > > > > > > __________ Information from ESET Smart Security, version of virus > > signature database 9837 (20140522) __________ > > > > The message was checked by ESET Smart Security. > > > > www.esetnod32.ru/.ml > > > > > > __________ Information from ESET Smart Security, version of virus > > signature database 9837 (20140522) __________ > > > > The message was checked by ESET Smart Security. > > > > www.esetnod32.ru/.ml > > > > > > > > __________ Information from ESET Smart Security, version of virus > > signature database 9837 (20140522) __________ > > > > The message was checked by ESET Smart Security. > > > > www.esetnod32.ru/.ml > > > > > > > |
The administrator has disabled public write access.
|