Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: виповнюється 75 років Жиляєву Борису Юхимовичу

виповнюється 75 років Жиляєву Борису Юхимовичу 9 years 7 months ago #445

  • berczik
  • berczik's Avatar
  • OFFLINE
  • Posts: 174
  • Thank you received: 3
  • Karma: 1
08 лютого 2015 року виповнюється 75 років завідувачу лабораторії швидкоплинних процесів у зорях, кандидату фізико-математичних наук

Жиляєву Борису Юхимовичу.

Борис Юхимович Жиляєв народився 8 лютого 1940 в місті Кемерово (Росія). Закінчив Київський державний університет імені Т.Г. Шевченка, Фізичний факультет в 1962 р. за спеціальністю «астрономія». З 1962 р. почав працювати в Головній астрономічній обсерваторії Академії наук України, спочатку як інженер, аспірант, потім як молодший науковий співробітник, вчений секретар, старший науковий співробітник. З 1985 р. – завідувач лабораторії швидкоплинних процесів у зорях. У 1970 р. захистив кандидатську дисертацію за темою “Конвективні процеси в зірках на критичних стадіях еволюції”. У 1980 р. йому присвоєно вчене звання старшого наукового співробітника за спеціальністю «Астрофізика». Є членом Міжнародного астрономічного союзу і Європейського астрономічного товариства.

Головні наукові інтереси: фізика і еволюція зірок, наукове приладобудування, астрономічні спостереження. Автор понад 100 наукових праць, співавтор монографії «Зірки типу R Північної Корони». Нагороджений бронзовою медаллю ВДНГ СРСР, 1982 р., два наукові проекти отримали гранти фонду Сороса (International Science Foundation, 1994) і Американського астрономічного товариства (AAS, 1998 р.). Під науковим керівництвом Б.Ю. Жиляєва захищені три кандидатські дисертації.

У 90-і роки під керівництвом Б.Ю. Жиляєва були створені два астрономічні спостережні комплекси – в обсерваторії на піку Терскол і в Кримській астрофізичній обсерваторії. На базі цих комплексів в 1996 р. був створений унікальний астрономічний інструмент, що не має аналогів в світі – Синхронна Мережа Телескопів, яка об'єднує оптичні телескопи чотирьох обсерваторій в Україні, Росії, Греції і Болгарії. Телескопи Мережі синхронізовані з точністю до однієї мілісекунди за допомогою GPS-технології. За цей час проведено більше двадцяти міжнародних кампаній синхронних спостережень змінних зірок.

На честь Б.Ю. Жиляєва названа мала планета 14346 Zhilyaev = 1985 QG5 (Minor Planet Circular № 55721, 2005, Dec. 15).
В грудні 2014 року Борис Юхимович успішно захистив дисертацію на здобуття вченого ступеня доктора фізико-математичних наук.

Привітання ювілярові можна надсилати електронною поштою на адреси:

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. та/або This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Факсом (044)-526-21-47
Attachments:
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.100 seconds
Powered by Kunena Forum