Астрономічний    календар

 
Затемнення Місяця у 2003 році:

Протягом 2003 р. відбудуться два повних місячних затемнення. В Україні буде можливо спостерігати повне місячне затемнення, яке відбудеться 8-9 листопада. Нижче наводяться обставини цих явищ.

Повне місячне затемнення, 16 травня

Область видимості:
Початок тіньової фази затемнення буде видно в Європі, південній Гренландії, на сході Північної Америки, у Центральній і Південній Америці, у більшій частині Антарктики, в Африці, на заході Середнього Сходу, в Атлантичному океані, у південно-східній частині Тихого океану, у західній частині Індійського.
Кінець затемнення спостерігатиметься на крайньому півдні Гренландії, у Північній Америці (крім її північного заходу), Центральній і Північній Америці, частині Нової Зеландії, у більшій частині Антарктики, західній частині Африки та Піренейського півострова, в Атлантичному океані (крім його північного сходу) й у східній частині Тихого океану.

Обставини затемнення:
Входження Місяця в півтінь 1h 05.4m
Початок часткового затемнення 2h 02.8m
Початок повного затемнення 3h 13.8m
Момент найбільшої фази 3h 40.1m
Кінець повного затемнення 4h 06.5m
Кінець часткового затемнення 5h 17.5m
Вихід Місяця з півтіні 6h 14.9m

На території України умови для спостереження затемнення несприятливі: початок входження Місяця в земну тінь практично збігатиметься із заходом Місяця. Місяць перебуватиме у сузір'ї Терезів.


Повне місячне затемнення, 8-9 листопада

Область видимості:
Початок тіньової фази затемнення буде видно в Африці, Європі, в західній і центральній частинах Азії, Гренландії, в Арктичному регіоні, на сході Північної Америки, у Центральній і Південній Америці (крім її південної частини), у західній частині Індійського океану, в Атлантичному океані.
Кінець затемнення спостерігатиметься в Європі, у північно-західній частині Азії, в Арктичному регіоні, у Гренландії, Північній, Центральній і Південній Америці, на Антарктичному півострові, в Африці (крім її східної частини), Атлантичному океані, у східній частині Тихого океану.

Обставини затемнення:
Входження Місяця в півтінь 8 листопада   22h 15.1m
Початок часткового затемнення   23h 32.4m
Початок повного затемнення 9 листопада   1h 06.3m
Момент найбільшої фази   1h 18.5m
Кінець повного затемнення   1h 30.7m
Кінець часткового затемнення   3h 04.5m
Вихід Місяця з півтіні   4h 21.9m

Місяць перебуватиме у сузір'ї Овна й пройде крізь південну зону земної тіні.

На території України умови для спостереження затемнення будуть сприятливими. Висота Місяця над горизонтом становитиме (у середньому по всій Україні): на початку затемненя приблизно 50o, наприкінці - близько 20o. У момент повної фази буде можливо спостерігати явища покриття (та відкриття) зір Місяцем.


Додому Важливо: Час на всіх сторінках - UT (Всесвітній час).
Для Києва місцевий час = UT + 2h (та місцевий час = UT + 3h в літню пору).